SF Oktober Månedsbrev

Høsten har nå kommet med sine flotte og kalde bris! Vi nyter flotte turer i skogens vakre farger, lek i vakre blader og bålets magi. Det er viktig i tiden fremover at barnas garderober er godt utstyrt med varme klær, ull og tykk fleece. Votter/hansker og lue må også finne sin plass i hylla nå. Et bål på tur varmer godt nå på høsten og gir barna mange magiske opplevelser bare gjennom å se på og føle varmen fra flammene.

Vi har hatt en vellykket beredskapsuke i uke 37. Her har barna øvet på rutiner ved brannalarm og hvis et barn blir borte på tur.

Aktivitetsdagen var en stor dag for barna med mange morsomme aktiviteter. Dagen var fylt med fysisk aktivitet og spenning for barna.

Vi har også hatt matdager og høstsuppe i skogen, hvor barna har fått være med på å handle, tilberede og smake på forskjellig mat. Vi har fokusert på å spise god og sunn mat.

Tema Musikk, dans og bevegelse, hvor barna har laget mange forskjellige musikk instrumenter, prøvde å spille ukelle, sunget mange sanger , klappe regler og turning . Gjennom tema arbeid ble barna med i aktiviteter der de kan få være i bevegelse, lek, sosial samhandling og oppleve motivasjon og mestring ut fra egne forutsetninger.

Oktober er siste måned med klubbturer før vi begynner med revyøvning i barnehagen i november.

Vi kommer til å jobbe med tema bærekraftig utvikling. «En hval med magen full av plast», hvordan har det kommet dit? «Og hvordan er det slik at det finnes flytende søppeldynger? Eller at fuglene bygger rede av søppel?» Bærekraft  handler om våre verdier, holdninger og praksis. Det handler om hvordan vi dekker våre behov uten å ødelegge for fremtidige generasjoner. Vi må tenke globalt – handle lokalt. Vi tenker at ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Hva er bærekraft i barnehagen? Vår oppgave er å bidra til at barn kan forstå at hva vi gjør har konsekvenser for andre. Vi i barnehagen kan være med på å bygge gode verdier og holdninger hos barn. Barnehagen kan bidra til at barna lærer seg å tenke kritisk, handle etisk og vise solidaritet.

Dette  skal vi gjøre eksempelvis ved å: • Ta vare på hverandre og naturen. • Vise omsorg. • Vise måtehold i forhold til forbruk. • Bidra til gjenbruk. • Sortere søppel og avfall.

Barna skal bli glad i naturen, forstå samspill i naturen og mellom mennesket og naturen. Har avdelinga ansvar for å snakke med ungane om bærekraftig utvikling. De skal og ha fokus på dette gjennom konkrete tiltak i hverdagen:

. et trykk med såpe holder ved handvask,

. et papir er nok ved håndtørk,

. riktig sortering, papir, kompost, metallbokser osv,

. bruk vann med fornuft, men ha det og gøy!

. brette melkekartonger, husk skrive navn på. Kanskje vinner vi!,

. tenk emballasje ved innkjøp!,tenk gjenbruk av emballasje,

. passe på stamstedet i skogen og følge med på skiftninger i naturen.

Litt praktisk og viktig info:

Vi ønsker å oppfordre foreldrene til å levere barna i barnehagen gjerne før 9:15 slik at overgangene og dagen blir en god opplevelser for alle barna.

Vi jobber mye med at barna selv skal klare så mye som mulig å kle på seg selv. Så husk dette hjemme også, selv om det er lett å gjøre det for de i en stressende morgensituasjon. Men prøv heller å start litt før og la de prøve, vær tilstede, hjelp de litt og oppmuntre de til å fortsette og prøve litt til.

En viktig ting nå er at alle barna blir levert med ullundertøy når barnet kommer i barnehagen på morgenen. Påkledning tar veldig mye lengre tid om vi i tillegg må skifte før vi kan gå ut.

Husk også sekk på tirsdager, onsdager og torsdager. Da er det veldig fint for barna å ha med en liten termos med noe varmt i ( saft, toddy, melk, kakao, te,ol) og fingervanter som de kan spise med hvis vi får til å spise ute.

Vi på Sommerfuglen ønsker at barna har egen tøy pøse i barnehagen hvor vi kan legge vått eller skitne klær til barna.

Mvh.

Imelda